Guide til jorden omkring en rhododendron

Forberedelse af jorden inden udplantning er en vigtig ting for rhododendron buske, da denne er en såkaldt surbundsplante. Ikke mange danske haver har nemlig en jord, der er sur nok til disse planter, og derfor er man nødt til at hjælpe med at komme op på pH-værdien af 4,0 til 6,5, som er dér, hvor buskene trives bedst.

Er pH-værdien for høj eller for lav, bliver bladene misfarvede, og busken kommer til at kæmpe bravt for at suge næring til sig og blomstre så flot, som rhododendron ellers er kendt for.

Hjælp din rhododendron godt på vej

Hvis pH-værdien af 4,0 til 6,5 skal opnås i haven, så skal jorden have et rigtigt godt skub i den rigtige retning.

En god ide er at anlægge et godt surbundsbed til dine rhododendroner, med en grov og lys spagnum, så de kan leve godt på samme sted. Du kan også vælge at grave ekstra dybe plantehuller, så dine rhododendroner kan nydes flere steder i haven.

Vælger du plantehullerne, er det vigtigt at grave det stort nok til at fylde bunden med spagnum. Planter du en storbladet rhododendron, skal laget cirka være 50 cm tykt, men er det der imod en småbladet rhododendron, skal spagnum laget cirka være 30 cm tykt.

Husk også at tilføje et nyt lag spagnum omkring busken, en gang om året, på cirka 5 cm. Det vil beskytte de følsomme rødder og give lidt ekstra godt til din rhododendron.

Og husk så at det bedste udpantnings tidspunkt for en rhododendron er i efteråret.