white front load washing machine

Tørretumblere, hvad skal man vælge?

Tør dit tøj udendørs. Sådan lyder rådet, hvis man vil skåne både miljøet og elregningen. Det er dog ikke altid, at vejret arter sig til udendørs tørring, og i sådanne tilfælde kan en tørretumbler være en god løsning. Her får du en guide til, hvad du skal være særligt opmærksom på, når du køber ny tørretumbler.
Hvilken model skal man vælge?

Når du skal købe ny tørretumbler skal du først og fremmest tage stilling til, om det skal være en tumbler med aftræk eller kondens. En aftræksmaskine leder den varme og fugtige luft ud af huset gennem en slange. En kondensmaskine leder luften gennem et kondenseringssystem, der køler luften og opsamler vandet i en beholder, der skal tømmes efter hver tørring.

De fleste tørretumblere i dag er kondensmaskiner og det er da også klart det nemmeste, hvis man bor i lejlighed. Dog skal man være opmærksom på, at det rum, man placerer tørretumbleren i, er velventileret, da der afgives en del vanddamp til rummet, og man ellers kan risikere at få fugtskader.

Energiforbrug
Tørretumbler kan fås i forskellige størrelser med forskellig kapacitet. Det er derfor altid en god idé at gå efter én, der matcher dine behov. Er I mange i husstanden, og bruger I ofte tørretumbler til at tørre tøj kan det godt betale sig at investere i en tørretumbler med energimærke A. Udregninger fra Forbrugerrådets blad Tænk viser, at man kan spare helt op til 1300 kr. om måneden på elregningen ved at udskifte en tørretumbler med energimærke B til en med A-mærke.

Støj
Tørretumblere larmer, når de er i brug, så det kan være værd at overveje, hvilken placering tørretumbleren skal have i dit hjem. Hvis den skal placeres tæt på soveværelset, vil man oftest vælge en mindre støjende model. Hvorimod hvis tørretumbleren skal placeres i kælderen, har støjniveauet ikke den helt store betydning.

Anbefalinger
Forbrugerrådets blad Tænk har testet 22 tørretumblere og testvinderne blev Miele T 8827 WP og AEG Electrolux TN95871 på en delt førsteplads. Miele vinder med sin egenskab som den mindst støjende tørretumbler i testen og evnen til at opsamle vandet i kondensbeholderen. AEG Electrolux TN95871 vinder på grund af sit lave energiforbrug og brugervenlige design. Som et billigere alternativ fremhæves Electrolux EDH97961W, der også har et lavt energiforbrug og nem betjening.